Midsommaren börjar med att stången tas ner av byns jaktlag och övriga som vill hjälpa till, rensas på förra årets dekoration ”rankan” och vid behov målas den så att den blir tålig för väder och vind. Detta görs några veckor innan midsommarhelgen inträder.
Dagen innan midsommaraftonen  träffas alla som vill på Morängens Idrottsplats för att binda ”rankan”. Du tar med dig en STOR bukett med sommarblommor, ett glatt humör och sen är det bara att börja dekorera.
Midsommarafton:
En bra stund innan utsatt tid för firande samlas alla som vill hjälpa till att bära uppe vid Gamla Skolan där även spelmännen samlas för att börja stämma sina instrument. När man känner sig klar avgår hela följet med gruppen av spelmän i täten, efter dessa kommer två små fan-bärare i dräkt samt ”riktkarlen”  och sen hela ”rankan” som bärs fram av barn  till midsommarstången där den ligger och väntar på att bli dekorerad. Efter detta följe brukar en lång ringlande orm av föräldrar och övriga deltagare gå med i takt till musiken.
Äger du en folkdräkt, tveka inte att använda den en dag och helg som denna. Gör det till tradition att hylla sommaren och vår by genom att bära din vackra dräkt. Kvinna som man, barn som ungdom, gammal som ung!

Här kan du läsa årets program